Datorita doamnelor si domnisoarelor de pe facebook care au insitat ca vor reteta ... azi va ofer reteta de ciocolata in casa pe care o fac eu, de obicei sufera modificari dupa starea de spirit si cheful pe care il am, din plictiseala sau nu ma joc cu ingredientele.
Fierb 150 ml apa cu 500 g zahar brun (daca aveti posibilitatea sa il transformati in zahar pudra cu atat mai bine) si 110 g cacao raw (este prima data cand o folosesc la ciocolata si va pot spune ca este mult, mult mai aromata) amestecati pana incepe sa fiarba, il mai tineti pe plita inca 3 min din acel moment (din experienta va spun ca daca tineti amestecul mai mult incepe sa scada si nu e bine, veti avea nevoie de fierastrau pentru a taia ciocolata cand se raceste).
Se da la o parte si se lasa la racorit, 5 min sunt suficiente. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Cand amestecul este un pic caldut se pune 500 g lapte praf (cernut), stafidele, fistic, coaja de protocala si scortisoara. Se pune intr-o tava cu o foaie de celofan sau hartie de copt (partea cerata in contact cu ciocolata) si se lasa la racit.
Ce sa va mai spun? Stafidele le pun intr-un pahar cu esenta de rom, stau la macerat cu paharul acoperit (am un pahar mai special cu capac, dar foarte bine merge si un borcan cu capac) 3 - 4 ore. Coaja de portocala o folosesc proaspata, adica spal portocala cu apa, o sterg cu un prosop de hartie si o rad in urmatoarele minute o folosesc (nu o tin cu zahar).
Zaharul poate fi inlocuit cu 700 miere dar in acest caz eliminati apa.
Asta a fost reteta si lista ingredientelor. Daca aveti intrebari sau nu am explicat eu foarte bine nu va sfiiti si intrebati-ma, dupa cum stiti asta nu este un blog culinar iar eu nu am experienta in a impartasi retetele virtual.
Vai ce pofta mi-ai facut cu aceasta reteta care imi aminteste de copilaria mea... abia te-am gasit si raman pe la tine ca sa urmaresc bunataturile care le faci...Arata nemaipomenit...Am sa o incerc pentru copiii mei cat de curand.
ReplyDeleteVin de pe (facebook) ...hahaha...
Pupic cu drag...
arata incredibil de bine! M-am indragostit :D
ReplyDeletecacao raw?! de unde ai cumparat asa ceva?
ReplyDelete