Prima zi de Advent 2014

În calendarul de Advent, fiecare număr este o nouă zi în care veți descoperi o surpriză - o poveste legată de iarnă și de Crăciun, cu tot farmecul ce învăluie sărbătorile. Personajele noastre principale sunt sașii, dar, așa cum veți observa adesea, comunitatea și spiritul Crăciunului înseamnă conviețuire, prietenie, comunicare, împrumut de obiceiuri. Colindele se înalță în văzduh peste toți, bucuria Crăciunului ne luminează sufletele și Moș Crăciun ajunge negreșit în fiecare casă. Chiar prima poveste a calendarului nostru exprimă toate acestea la un loc: în România, în Germania, în lume a devenit o modă să deschidem astăzi prima ușiță a calendarului de Advent (sau pe toate deodată). Dar ce este și care sunt semnificațiile Adventului? Așadar să începem cu începutul…

Adventul este timp de bucurie și liniște, în așteptareaCrăciunului. De Avent se deschid căsuțele târgurilor de Crăciun, iar atmosfera feerică se umple de arome de vin fiert și turte dulci, de glasuri vesele. Probabil că tot din Advent începe și Moș Crăciun să-și pregătească renii și sania, iar poșta lui nu mai face față scrisorilor.
Cuvântul Advent provine din latinul “adventus”, care înseamnă “venire”. Corespondentul său în Biserica Ortodoxă ar fi, numai într-o anumită măsură, perioada postului, deși cele două diferă atât prin durată, cât și prin felul în care sunt celebrate.
Adventul începe în a patra duminică înainte de 25 decembrie, așa că data diferă de la an la an, între 27 noiembrie și 3 decembrie. În fiecare dintre cele patru duminici de Advent se țin slujbe speciale, în pregătirea Crăciunului, iar în mijlocul familiilor cele mai frecvente tradiții sunt calendarul de Advent și aprinderea câte unei lumânări din coroanța de Advent.
Calendarul de Advent este expresia nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorilor, numărând la propriu, zi cu zi, până în Ajun. Înainte de a fi o alergătură după cadouri, în Advent fiecare zi ne îmbogățește, ne bucură și ne introduce treptat în atmosfera Crăciunului. 
Calendarele pe care le vedem peste tot în magazine sunt convențional numerotate de la 1 la 24 decembrie, indiferent de data când începe Adventul în anul respectiv. În zilele noastre, aceste calendare au devenit nelipsite distracții, în forme diverse și cât mai originale. Știm cu toții că nu doar copii sunt cei care își stăpânesc cu greu curiozitatea de a desface toate ușițele deodată, pentru a descoperi ce surpriză se ascunde în spatele lor: o bucățică de ciocolată, un cadou mic, o jucărie sau un mesaj.
Deși Adventul ca perioadă de pregătire spirituală este celebrat în biserică încă din secolele V-VI, se pare că tradiția calendarului de Advent este relativ recentă. Ea ar veni de la germanii luterani, care în secolul XIX numărau zilele până la Crăciun prin diferite metode: de la simpla însemnare cu creta pe ușă, la aprinderea unei lumânări în fiecare zi. Există o legendă care spune că un preot de la un orfelinat era întrebat zilnic de copiii nerăbdători cât mai este până la Crăciun. Văzând curiozitatea lor, preotul a avut ideea să le înșire 24 de lumânări și să le aprindă în fiecare zi câte una. Așa copiii știau sigur când vine Moșul.
Primul calendar de Advent asa cum îl știm astăzi a fost confecționat în 1851, iar primul tipărit a apărut în 1902, în Hamburg. Gerharg Lang a tipărit la München, în 1908, un calendar de Advent cu imagini și mesaje biblice, care a devenit rapid foarte popular.
Suntem in prima duminica de Advent, când în Germania există urarea tradițională “Eine Schöne Adventszeit”! Timp frumos de Advent! Pentru că până la Crăciun vom descoperi împreună câte o poveste-surpriză în fiecare zi, eu vă urez cu tot dragul…


Un Advent de poveste!
Eine Märchenhafte Adventszeit! 

♥♥♥

alles liebe,
Gabriella

No comments